Bijdragen aan de toekomst van deze aarde begint bij onszelf

 

naar van Lippe-Biesterfeld

  

"Alleen met het hart kun je goed zien, zegt de kleine prins. Het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar, maar het is er wel. "

Filosofisch café

In het filosofisch café gaat het om het komen tot gezamenlijke kennisontwikkeling, om samen te leren en te genieten; samen “out of the box” te denken en te komen tot creatieve ideeën die de harmonie tussen mens, natuur en dieren bevorderen. Het woord café is symbolisch voor gezellig, informeel, met elkaar de dialoog aangaan en studeren. De duur van een filosofisch café vindt in overleg plaats en is mede afhankelijk van de doelgroep. Bijvoorbeeld voor kinderen een uur en voor volwassenen 2 uur. Mogelijke thema’s:

  • Een vreugdevol leven leiden.
    In deze soms pijnlijke, veranderlijke, maar ook prachtige wereld ruimte nemen voor wat je echt gelukkig maakt. Wat heb jij nodig om vreugdevol te kunnen leven en wat betekent dit voor je relatie met andere mensen, maar ook voor de natuur en de dieren. Wat wil je dat aandacht krijgt in jouw handelen?
  • Filosoferen met kinderen over hun persoonlijk leider zijn.
    De boeken die Sean Covey schreef voor respectievelijk kleuters en tieners kunnen hierbij een handvat vormen.
  • Filosoferen over flow van leren. 
    Dit filosofische café vindt in een school plaats met studenten, leraren, docenten of leerlingen. Een handvat hiervoor vormt onderzoek naar “flow” en het gelijknamige boek van Mihaly Csikszentmihalyi.